Soluție salvatoare pentru copiii cu ADHD?

28th iul. 2016
Stilul de viață corect, o soluție salvatoare și pentru copiii cu ADHD?

Intervențiile în favoarea copiilor cu ADHD implică adesea planuri școlare elaborate, terapii consumatoare de timp și medicamente invazive. Dar dacă există și alternative mult mai ușoare și poate chiar mai ieftine, dar prea adesea ignorate?

Cercetătoarea Kathleen Holton, neurolog al Universității Americane din Washington, sugerează într-un studiu publicat recent în Journal of Attention Disorders și comunicat de The Washington Post  că un „stil de viață sănătos” poate face diferența. Copiii cu ADHD analizați în cadrul studiului aveau între 7 și 11 ani, iar îndrumările luate în calcul în cadrul studiului fac trimitere direct la schimbări concrete de comportament. Acestea includ maximum două ore pe zi de vizionare TV, cel puțin o oră de activitate fizică zilnic, un aport limitat de băuturi îndulcite, 9-11 ore de somn pe noapte, 7-10 pahare de apă zilnic.

Aceste recomandări provenite de la Academia Americană de Pediatrie, de la Asociația Națională a Somnului și Departamentul American de Agricultură sunt valabile pentru toți copiii. Însă Holton a găsit în studiul efectuat asupra a 288 de copii că cei cu ADHD (184) au cea mai mică probabilitate de a urma aceste linii directoare și de respectare a obiceiurilor sănătoase. „Mulți dintre părinții copiilor diagnosticați cu ADHD nu vor să recurgă la medicamente, însă adoptarea unor obiceiuri de viață sănătoase poate fi o intervenție eficientă, fie înlocuind medicația, fie ca tratament adjuvant,” spune Kathleen Holton, autoarea studiului.

Noul studiu este cel mai recent semnal emis de comunitatea științifică părinților de a le oferi alternative la medicația pentru ADHD. „Părinții care au copii cu ADHD ar trebui să discute cu medicul pediatru despre un stil de viață mai sănătos, care să încurajeze limitarea accesului la tehnologie, îmbunătățirea rutinei care însoțește ora de culcare și înlocuirea băuturilor îndulcite cu apă.” Unele schimbări în stilul de viață pot atrage după sine și alte obiceiuri sănătoase. Spre exemplu, activitatea fizică duce la un consum mai mare de apă, poate facilita renunțarea la calculator/telefon și îmbunătățește somnul.

Alte două studii publicate în aceeași revistă au constatat beneficii similare. Un studiu canadian a constatat că după un program de antrenament fizic desfășurat pe o perioadă de 10 săptămâni, copiii cu ADHD și-au îmbunătățit capacitățile musculare și au înregistrat mai multe rapoarte pozitive din partea părinților și profesorilor. Un alt studiu a arătat că o simplă plimbare de 20 de minute într-un parc a fost suficientă pentru a crește nivelul de atenție din partea copiilor. „Dozele de aer liber” ar putea servi ca un antidot sigur, ieftin, accesibil pe scară largă nou în setul de instrumente pentru gestionarea simptomelor ADHD, menționează cercetătorii.

Foto dreamstime.com

Sursa: semneletimpului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.