Gândul de dimineaţă – 31 octombrie 2015
Cel neprihănit se îndură de vite, dar inima celui rău este fără milă.
( Proverbe 12:10 )
„Sudan” este ultimul mascul din subspecia rinocerilor albi nordici din lume. Deși nu o știe, fața lui plină de riduri masive și ochii lăsați par să indice tristețea unui animal care își petrece ultimele zile în compania a doi, trei gardieni, care îl apără de braconieri. La 42 de ani, toate eforturile depuse de autorități pentru stimularea reproducerii au eșuat. În afară de Sudan, mai există doar 4 rinoceri din această subspecie, toate femele.
Rinocerii albi din nordul Africii s-au împuținat în urma pierderii habitatelor naturale din Republica Centrafricană, Ciad, Republica Democratică Congo și Sudanul de Sud, țări care sunt lovite de zeci de ani de conflicte cronice și corupție, ce au făcut imposibile eforturile de conservare. Ultimii rinoceri care au mai rămas din această subspecie sunt prea bătrâni pentru a se mai putea reproduce.
Gardienii care îl apără pe Sudan o fac cu drag și respect, iar imaginea lor împreună pare să indice sensibilitatea umană, însă spune de fapt povestea brutalității și cruzimii umane. Chiar și în această stare disperată pentru rinocerii albi nordici și chiar și la vârsta înaintată a lui Sudan, braconierii l-ar omorî cu prima ocazie.
Rinocerii albi nordici sunt cea mai rară subspecie a rinocerului african. Dintotdeauna au existat mult mai mulți rinoceri negri sau albi sudici. Cerința de pe piața asiatică, unde în țări ca Vietnam, cornul de rinocer este folosit în medicina tradițională pentru a vindeca orice, de la gripă la cancer, a dus la un boom al braconajului. Din 2007, când doar 13 rinoceri au fost omorâți în Africa de Sud, numărul a crescut de sute de ori. Doar anul trecut, 1.215 rinoceri au fost măcelăriți în Africa de Sud, în ciuda eforturilor tot mai avansate de a-i proteja.
solascriptura.ro
Lasă un răspuns