Gândul de dimineaţă – 31 ianuarie 2017
Ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta.
( Deuteronom 30:19 )
Libertatea este vitală nu doar pentru indivizi, ci şi pentru societăţi. Cu toate acestea, deşi „este axiomatic faptul că e bine să ai de ales, să ai multe din care să alegi nu e neapărat mai bine.” Acesta este faimosul paradox al alegerii, propus de psihologul american Barry Schwartz: alegerea este bună, dar mai multe alegeri produc nefericire. Acesta şi-a testat teza prin câteva studii pe subiecţi americani şi a observat astfel că pe măsură ce numărul alegerilor pe care le avem de făcut creşte, încep să se vadă din ce în ce mai mult şi aspectele negative ale multitudinii de opţiuni. Ba, mai mult chiar, atunci când opţiunile pe care le avem în viaţă devin excesive, libertatea poate ajunge nici mai mult, nici mai puţin decât o tiranie autoimpusă.
Astăzi, oamenii se consideră mai norocoşi şi mai fericiţi decât generaţiile anterioare, totuşi incidenţa depresiei clinice şi a tentativelor de suicid a crescut dramatic în această perioadă. Altfel spus, deşi avem acces la confortul şi la tehnologia la care nici măcar regii nu aveau acces în urmă cu un secol, suntem totuşi în mod obiectiv mai nefericiţi. Unii poate vor spune că depresia abia ce a început să fie acceptată ca boală în zilele noastre, ceea ce îi explică incidenţa presupus mai ridicată, însă suicidul a fost considerat dintotdeauna suicid şi are şi în zilele noastre acelaşi stigmat negativ pe care îl purta şi în trecut. Dar dacă o explicaţie, măcar parţială, pentru această situaţie este aceea că ne-am îngreunat singuri vieţile, împovărându-le cu alegeri?
Alegerile ne consumă resurse psihice, ne obosesc. Și, cu cât sunt mai multe, cu atât obosim mai mult. Unii oameni par să aibă o înclinaţie naturală spre a obosi psihic prin alegeri mai mult sau mai puţin utile. Ei sunt cei care din orice situaţie vor să extragă maximul pe care îl pot obţine.
Semnele Timpului
Lasă un răspuns