Gândul de dimineaţă – 22 iunie 2016
Sătulul calcă în picioare fagurul de miere, dar pentru cel flămând toate amărăciunile sunt dulci.
( Proverbe 27:7 )
Un grup de studenți din Suedia a hotărât să găsească o soluție pentru foametea globală. Sună foarte ambițios, dar soluția lor face paşi uriaşi în rezolvarea a două probleme globale: foametea şi mâncarea risipită.
Mânată de consumul irațional, omenirea risipeşte anual 1,76 miliarde de tone de mâncare. Folosindu-se de această risipă, Kent Ngo, Gerald Marin, Vita Jarolimkova, Lizzie Cabisidan şi Ada Balazy au înființat o companie – FoPo – care adună produse ieftine, aproape expirate, le usucă, le pulverizează şi le extinde astfel termenul de valabilitate cu doi ani. Scopul principal al companiei este să devină un element vital în eradicarea foametei globale.
Mâncarea uscată a existat de secole întregi, dar a devenit populară abia în anii ’70. Practic poți deshidrata orice, dar produsul final nu-şi păstrează mereu valoarea nutrițională. Aici intervine ingeniozitatea acestor tineri suedezi. Folosindu-se de pregătirea lor în inginerie mecanică şi inovație alimentară, cei cinci au realizat un produs – praf – care păstrează între 30% şi 80% din valoarea nutrițională inițială. Praful este disponibil momentan în trei arome: banane, zmeură şi mango.
„Noi nu folosim un produs nou sau o tehnologie nouă, dar obținem valoare plecând tocmai de la ineficiența sistemului alimentar. Inovația afacerii noastre este faptul că folosim fructele şi legumele expirate.”
În momentul de față, FoPo primeşte sprijin din partea guvernului din Filipine şi a Organizației Națiunilor Unite pentru Hrană şi Agricultură. Compania a primit donații de ananas şi mango de la fermieri şi este în proces de producere a primelor serii de prafuri. Iar cu banii strânşi din campania online va începe căutarea unui producator in masa.
Lasă un răspuns