Gândul de dimineaţă – 21 mai 2016
Da, El nu va îngădui să ţi se clatine piciorul; Cel ce te păzeşte nu va dormita. Iată că nu dormitează, nici nu doarme Cel ce păzeşte pe Israel.
( Psalmi 121: 3,4 )
Între Turnul Barden şi Bolton Abbey în Yorkshire, Anglia, se află unul dintre cele mai periculoase capcane ale naturii – râul de munte Bolton Strid, aparent mic şi inofensiv. Râuleţul are aproximativ doi metri lăţime, dar sub suprafaţa apei se ascunde o prăpastie adâncă, cu puternici curenţi de apă, care-i asigură celui ce cade în râu moartea. Se crede că nicio persoană care a căzut în Strid nu a mai ieşit vie.
Pentru a înţelege cum un mic râu de munte poate avea o astfel de reputaţie periculoasă, trebuie să facem o „plimbare” în amonte. În mai puţin de 90 de metri în susul râului, Strid se extinde la 10 metri lăţime. Acesta este râul Wharfe, care trece prin Yorkshire, dar când ajunge în zona Bolton Abbey, este forţat să treacă printr-un spaţiu îngust din cauza căruia apa capătă o viteză extraordinară. Aspectul îngust al râului Strid este doar o iluzie, fiindcă ambele maluri sunt foarte abrupte. Malurile ascund sub vegetaţia abundentă o reţea de caverne şi tunele care deţin tot restul apei din râu. Nimeni nu ştie cu adevărat cât de adânc este Strid-ul.
La suprafaţă, pare atât de micuţ şi cu malurile atât de apropiate, încât mulţi vizitatori şi turişti au presupus că ar putea sări peste el sau că-l pot traversa, păşind chiar prin apă. Într-adevăr, se crede că numele Strid vine de la cuvântul „pas”. Există o mulţime de poveşti despre persoanele care au alunecat şi au fost înghiţite de curenţii grăbiţi ai apei, în peşteri subacvatice şi tuneluri erodate.
O presupusă victimă a râului Strid era tânărul William de Romilly, fiul lui Lady Alice de Romilly, care a încercat să sară peste Strid în 1154 şi a pierit. Mama lui a fost atât de întristată de pierderea fiului, încât a donat terenul din jur pentru a construi mănăstirea Bolton Priory. Această legendă tragică a fost mai târziu imortalizată de William Wordsworth în poezia sa „Forţa rugăciunii”.
Lasă un răspuns