Gândul de dimineaţă – 20 octombrie 2015
Dulce este somnul lucrătorului, fie că a mâncat mult, fie că a mâncat puțin; dar pe cel bogat nu-l lasă îmbuibarea să doarmă.
( Eclesiastul 5:12 )
Chiar și 30 de minute de somn pierdute în mod regulat pot avea consecințe negative importante asupra sănătății, potrivit unui studiu recent. ”Timpul destinat somnului care este pierdut se cumulează și poate provoca modificări la nivelul metabolismului”, a declarat coordonatorul studiului, prof. Sharhrad Taheri, de la Weill Cornell Medical College, din Qatar. ”În timp ce studiile anterioare au arătat că și 30 de minute de somn pierdute pe zi pot avea efecte semnificative în ceea ce privește obezitatea și rezistența la insulină, în studiul de urmărire”, a mai spus Taheri.
O singură jumătate de oră de somn restantă, în timpul unei săptămâni de lucru, a crescut riscul de dezvoltare a rezistenței la insulină cu 39% și a obezității cu 17%, într-un interval de un an. Încă de la început, experții au observat că participanții la studiu care dormeau insuficient prezentau un risc cu până la 72% mai mare de a fi obezi, comparativ cu cei care respectau orele de somn. După 6 luni de cercetare, ”restanțele de somn din timpul săptămânii de lucru au fost evident asociate cu obezitatea și rezistența la insulină”.
Multiple alte studii au demonstrat că prioritizarea orelor dedicate dormitului este vitală, indicând consecințele dezastruoase ale privării de odihnă asupra întregului organism. Pe lângă reîncărcarea cu energie, în timpul somnului creierul se curăță de toxine, au loc procese de vindecare a corpului ( inclusiv a inimii, vaselor de sânge sau a celulelor și țesuturilor ) și de formare a celulelor de mielină.
Pe termen lung, privarea de odihnă poate duce la apariția bolilor de inimă ( infarct, insuficiență cardiacă, hipertensiune ), a atacurilor cerebrale, a obezității, dar și la deteriorarea mentală sau tulburări psihice.
Semnele Timpului
solascriptura.ro
Lasă un răspuns