Gândul de dimineaţă – 15 decembrie 2016
Poate un etiopian să-şi schimbe pielea sau un pardos să-şi schimbe petele? Tot aşa, aţi putea voi să faceţi binele, voi, care sunteţi deprinşi să faceţi răul?
( Ieremia 13:23 )
Cum supravieţuieşti într-un ţinut plin de prădători mai puternici, unde leii sau hienele îţi ucid puii, iar şacalii şi vulturii îţi fură hrana? Te mişti mereu. O tânără mamă, îl apucă cu grijă de după ceafă pe unul dintre puii ei de zece zile. Binti, al cărei nume înseamnă „fiică” în swahili, a învăţat deprinderile materne de la o învăţătoare fără seamăn – mama ei, Amani.
Gheparzii preferă vânatul proaspăt şi trebuie să-şi prindă prada. Puii sunt buni observatori, urmărindu-şi mama când caută prada, îşi ascute unghiile sau pândeşte o potenţială cină.
Când familia trebuie să mănânce, Amani urcă pe vârful unui muşuroi de termite din apropiere pentru a cerceta câmpia unduitoare. O gazelă Thomson s-a îndepărtat de turmă. Amani o fixează cu ochii ei de chihlimbar. Se ghemuieşte cu omoplaţii curbaţi şi urechile lăsate pe spate, încremenite. Câţiva paşi o aruncă în goană. Prinde viteză şi în câteva secunde atinge maximul. Pluteşte peste savană, adesea purtată de vânt, o simfonie de viteză şi graţie.
Alergând aproape la fel de repede ca ghepardul, 90 km/h sau mai mult, gazela face viraje rapide, cu intenţia de a scăpa de Amani. Deşi este cel mai rapid animal din lume, ghepardul ajunge o asemenea pradă numai în circa jumătate din cazuri. Acesta e un caz fericit. Amani îi pune piedică gazelei prin întinderea unei labe. Cu un ultim muget, gazela se prăbuşeşte. Amani sare la gât, muşcătura ei sufocând trofeul.
Pe parcursul următoarelor luni, puii cu ochi iscoditori vor încerca să imite comportamentul lui Amani – şi vor eşua lamentabil, în principal pentru că prada observă abordarea lor stângace. Astfel, mama îi face să exerseze mereu până vor învăţa să se descurce singuri.
National Geographic
Lasă un răspuns