Gândul de dimineaţă – 1 noiembrie 2015
Apele furate sunt dulci şi pâinea luată pe ascuns este plăcută!
( Proverbe 9:17 )
Artistul Richard Prince, pictor și fotograf, a profitat de caracterul vag al legislației privind drepturile de autor pe internet și a copiat mai multe fotografii de pe Instagram, pe care le-a printat la dimensiuni mari (1,82 metri) și le-a scos la vânzare pentru nu mai puțin de 90.000 de dolari bucata.
„Operele de artă” sunt postări ale unor utilizatori diverși și cuprind nu doar fotografia publicată, ci și comentarii sau aprecieri făcute în dreptul ei. Richard Prince a putut face acest lucru fără repercusiuni legale, pentru că fotografiile au fost setate ca „publice” de către utilizatori.
Aceasta nu este prima escapadă artistică a lui Prince. „Răs-fotografierea”, pe care o practică încă din anii ’70, l-a adus la masa acuzațiilor într-un proces din anul 2008, când fotograful Patrik Cariou l-a dat în judecată pentru că a re-fotografiat imagini imortalizate de Cariou în Jamaica. Inițial, Cariou a câștigat procesul, însă Prince a contestat decizia și a câștigat la apel, cu pledoaria că lucrările sale sunt „transformatoare”. Altfel spus, Prince nu a călcat legea drepturilor de autor, din moment ce a făcut modificări la fotografii și le poate considera ale sale.
Povestea tablourilor de pe Instagram nu s-a terminat încă. Unul dintre utilizatorii care și-au descoperit pozele în galeria de artă a vrut să facă o contradeclarație și a compus o machetă care cuprinde de două ori fotografia „furată”: în stânga cu descrierea – 67×55 inchi, 90.000 de dolari, profitul îl primește proprietarul bogătaș al unei galerii de artă și un „artist” multimilionar; în dreapta – 67×55 inchi, 90 de dolari, vândut de oamenii care chiar au produs fotografia, pentru un profit donat unei fundații caritabile.
Semnele Timpului
solascriptura.ro
Lasă un răspuns