Copilul si vacanta
Cum să planifici vacanţa copiilor
Vacanţa mare! Cea mai aşteptată de către copii şi probabil cea mai problematică pentru părinţi. Cum să planifici timpul în aşa fel încât să se bucure de vacanţă, dar să-şi facă şi temele şi nici să nu se plictisească?
Pentru copii, vacanţa de vară este cea mai mare bucurie; pentru părinţi, o sarcină în plus. Perioada vacanţei presupune o întrerupere a rutinei, lipsa unui orar bine stabilit, precum cel de la şcoală, şi mult timp liber care trebuie gestionat în aşa fel încât să se îmbine plăcutul cu utilul. De cele mai multe ori, copiii nu au capacitatea de a face acest lucru, motiv pentru care această responsabilitate le revine părinţilor.
Mai mult decât atât, aceştia sunt cei care trebuie să le arate copiilor că perioada de vacanţă nu este una de inactivitate totală, de lenevie, în care pot petrece tot timpul în faţa televizorului sau a calculatorului. Ei trebuie implicaţi în treburile casnice, în măsura posibilităţilor şi a puterilor lor, şi de asemenea trebuie motivaţi să se pregătească pentru următorul an şcolar, recapitulând cele învăţate până atunci şi realizând activităţi simple. Bineînţeles, acest lucru nu trebuie să le ocupe tot timpul, aşa cum nici joaca nu trebuie să fie singura activitate a zilei. Cum reuşeşti să planifici corect vacanţa, în mod echilibrat, astfel încât toată lumea să fie mulţumită? Iată câteva idei, potrivit psychologytoday.com:
Comunicaţi şi colaboraţi. Copiii, în general, sunt mai predispuşi să asculte şi să se supună hotărârilor luate de părinţi atunci când sunt ascultaţi şi „participă“ la luarea deciziilor. Întrebaţi-i ce ar vrea să facă, cu ce ar putea ajuta şi ce idei au. Ascultaţi-i şi apreciaţi ideile lor.
Oferiţi-le „control“. În loc să îi „obligaţi“ să facă anumite lucruri, lăsaţi-i să-şi aleagă ceea ar putea şi ar vrea să facă. Oferiţi-le un oarecare „domeniu“ de care să fie răspunzători, pentru ca să simtă în felul acesta că buna funcţionare a lucrurile depinde de ei. Având simţământul că au control asupra lucrurilor, că sunt şi ei nişte adulţi în miniatură, vor fi mai ascultători, mai colaboratori şi mai sârguincioşi.
Faceţi activităţi împreună. Deşi nu mereu este posibil sau uşor, luaţi-vă timp pentru a face anumite activităţi împreună cu ei, atât fizice, cât şi intelectuale. S-a constatat că, în timpul vacanţei de vară, copiii tind să se îngraşe din cauza faptului că fac mai puţină mişcare fizică. Planificaţi un timp în care să ieşiţi împreună să vă plimbaţi, să mergeţi cu bicicleta, să vă jucaţi în aer liber sau să faceţi orice altă activitate recreativă care presupune mişcare. Acest lucru nu are numai beneficii fizice, ci şi emoţionale pentru copii. De asemenea, „exerciţiile intelectuale“ joacă un rol important atât în ceea ce priveşte pregătirea pentru noul an şcolar, cât şi pentru antrenarea creierului. Cititul, spre exemplu, nu trebuie conceput ca o pedeapsă – „Mergi la tine în cameră şi citeşte!“, ci mai degrabă trebuie creat un cadru plăcut pentru această activitate. Dacă după cină sau în orice alt moment al zilei, mama, tata sau amândoi îşi pun un timp deoparte pentru a se relaxa şi a citi, făcând din acest moment unul plăcut, copiii vor fi mai predispuşi să participe la asta şi să imite exemplul părinţilor.
Nu există un model unic de vacanţă care să se potrivească oricui. De aceea, fiecare familie trebuie să se adapteze în funcţie de posibilităţile pe care le are, însă trebuie să ţină cont că vacanţa este un timp pentru recreere, dar nu pentru lenevie.
Sursa: semneletimpului.ro
Lasă un răspuns