Copilul si omul bun
Cum să îți crești copiii să fie oameni buni
Teoretic, majoritatea părinților consideră că între cele mai importante atribute pe care trebuie să le insufle copiilor lor se numără și bunătatea, bunăvoința. Practic însă, copiii învață să pună preț pe alte lucruri.
Universitatea Harvard a realizat un studiu în perioada 2013-2014 în care au fost intervievați 10.000 de copii americani, elevi de liceu și școală generală. Răspunsurile lor au indicat cu totul altceva decât răspunsurile părinților. Aproape 80% dintre ei au spus că părinții i-au învățat că fericirea personală și reușitele academice sunt mai importante decât grija față de oameni, scrieQuartz. Majoritatea copiilor au fost de acord cu afirmația: „Părinții mei sunt mai mândri dacă iau note mari la școală decât dacă sunt un bun membru al comunității din care facem parte.”
Psihologul Richard Weissbourd, cel care a condus acest studiu, a enumerat câteva recomandări pentru părinții care s-ar putea să nu fie conștienți că nu își învață copiii să devină adulți morali. „Copiii nu se nasc răi sau buni și nu ar trebui să renunțăm niciodată la ei. Au nevoie de oameni mari care să îi ajute să le pese de ce se întâmplă în jur, să devină respectuoși și responsabili pentru comunitățile în care trăiesc, la fiecare etapă a copilăriei”, citează Washington Post.
Conform cercetătorilor, există cel puțin 5 strategii prin care se poate atinge acest țel educațional. În primul rând, copiii au nevoie să audă și să și vadă la propriii părinți că grija față de ceilalți este o prioritate . Astfel, anumite standarde etice ar trebui respectate, la fel și un limbaj respectuos, chiar și atunci când pe copii îi supără asta sau nu au chef, când sunt obosiți sau distrași de ceva.
În al doilea rând, copiii trebuie să practice grija față de semeni și exprimarea recunoștinței pentru a se deprinde cu astfel de obiceiuri. Pentru asta, părinții trebuie să le creeze oportunități de practică, de exemplu să ajute un coleg la teme sau să ajute la treburi prin casă, dar să nu fie recompensați pentru asta. Copiii trebuie să se obișnuiască cu gândul că este normal și de așteptat de la ei să ajute și nu să o facă pentru un beneficiu imediat. Părinții ar trebui să practice ei înșiși exprimarea gratitudinii față de persoanele din jur, prin ritualuri zilnice, la cină sau la culcare – sfătuiesc experții.
Mai mult decât atât, părinții trebuie să le lărgească copiilor „cercul grijilor”, de la familie și prieteni apropiați, la persoane din comunitate, persoane cu care interacționează într-un fel sau altul și care au nevoie de ajutor sau care sunt mai vulnerabile. În lumea globalizată în care trăim, copiii trebuie să învețe să le pese de oameni din culturi, comunități și clase sociale diferite și, de asemenea, să realizeze că fiecare decizie pe care o iau poate afecta într-un fel sau altul comunitatea.
De multe ori, abilitatea de a avea grijă de alții este sugrumată de sentimente negative, de furie, rușine, invidie sau altele. Copiii au nevoie de ajutorul părinților în a gestiona aceste sentimente pentru un rezultat constructiv, nu distructiv. Chiar exprimarea acestor sentimente trebuie făcută într-o manieră potrivită, nu în țipete și episoade dramatice. Copiii trebuie învățați de mici să pună preţ pe calm și pe faptul că această strategie îi poate duce mai aproape de ceea ce doresc.
În definitiv, copiii nu fac decât ceea ce văd la ceilalți, în special la părinți. Pentru a fi modele morale, părinții trebuie să practice ei înșiși onestitatea, corectitudinea, grija față de ceilalți, să se exprime respectuos, să verbalizeze recunoștința și să își păstreze calmul. Însă nimeni nu poate fi perfect tot timpul, iar pentru ca cei mici să își poată respecta părinții și să aibă încredere în ei, este nevoie ca aceștia să arate activ că își respectă copiii și să recunoască atunci când au greșit.
Sursa: semneletimpului.ro
Lasă un răspuns