Copilul si altruismul
Mai știu oamenii să fie altruiști?
Într-o lume ce pare a fi guvernată de egoism și individualism, experții de la Universitatea College London și Universitatea Oxford readuc speranța în umanitate, demonstrând că oamenii sunt surprinzător de altruiști.
„Aceste rezultate nu contrazic doar clasicele ipoteze legate de propriul interes, ci și viziunile mai moderne asupra altruismului. Teorii recente susțin că oamenii prețuiesc interesele altora într-o oarecare măsură, dar nu mai mult decât pe ale lor. Noi am arătat că, atunci când vine vorba de prejudicii, majoritatea oamenilor îi pun pe ceilalți înaintea lor”, a declaratcoordonatoarea studiului, dr. Molly Crocket, de la Universitatea Oxford.
La studiu au luat parte 160 de voluntari, împărțiți în două grupuri: primul grup urma să primească electroșocuri („receptorii”) și al doilea grup era format din cei care hotărau numărul de electroșocuri administrat receptorilor („decidenții”). Primul grup a luat parte la o evaluare a pragului personal de tolerare a durerii provocate prin electroșocuri.
Cel de-al doilea grup a luat parte la circa 160 de experimente prin care membrii săi primeau diferite sume de bani pentru un anumit număr de șocuri electrice administrate voluntarilor. În cadrul a jumătate dintre teste șocurile erau primite de receptori, iar în cadrul celorlalte acestea le erau administrate decidenților.
La final, experții urmau să adopte una dintre hotărârile luate de fiecare decident, în timpul experimentelor, și să o îndeplinească. Decidenții urmau să primească suma de bani rezultată în urma deciziei luate. De asemenea, participanții au fost asigurați că hotărârile lor de administrare a șocurilor vor rămâne secrete.
Rezultatele au arătat că, în ciuda faptului că alegerile lor nu au fost dezvăluite, receptorii au ales să renunțe la o sumă dublă de bani pentru a scuti un necunoscut de durerea șocurilor, comparativ cu ipostaza în care trebuiau să își salveze propria persoană. „De exemplu, ei ar plăti, în medie, 8 lire pentru a preveni administrarea a 20 de șocuri altora și numai 4 lire pentru a se scuti pe sine de 20 de șocuri”, punctează experții.
De asemenea, voluntarii au fost mai greu de convins să accepte creșterea numărului de șocuri administrate unui străin decât în cazul propriei persoane. De exemplu, decidenții au acceptat un stimulent de 6 lire pentru a le fi administrate 20 de șocuri electrice, însă a fost nevoie de o sumă mai mare, de 10 lire, pentru a accepta ca același număr de șocuri să fie primite de un receptor.
Potrivit observațiilor experților, participanții care au dat dovadă de cel mai înalt nivel de altruism au avut nevoie de un timp mai îndelungat de gândire asupra deciziei care presupunea rănirea altei persoane. Situația a stat invers în cazul celor mai egoiști participanți.
„Aceste descoperiri sugerează că viteza cu care oamenii iau decizii, precum și deciziile în sine, pot dezvălui cât de morali sunt oamenii”, concluzionează dr. Crockett.
Rezultatele au arătat însă că, deși voluntarii au dat dovadă de un altruism surprinzător, această atitudine morală are niște limite. În final, decidenții au putut alege să doneze o parte din banii primiți. În medie, însă, valoarea sumei donate a fost una scăzută, de doar 20% din câștig.
Sursa: semneletimpului.ro
Lasă un răspuns