Gândul de dimineaţă – 19 septembrie 2015

19th sept. 2015

Duhul Domnului Dumnezeu este peste Mine, căci Domnul M-a uns să aduc veşti bune celor nenorociţi: El M-a trimis să vindec pe cei cu inima zdrobită, să vestesc robilor slobozenia

( Isaia 61:1 )

Autoarea „Colibei unchiului Tom”, scriitoarea Harriet Beecher Stowe, era o necunoscută înainte de apariţia cărţii. Fiică de preot, s-a născut în anul 1811 în statul Connecticut. Familia sa s-a mutat în Cincinnati, Ohio, unde tatăl ei a înfiinţat un seminar teologic. La 25 de ani se căsătoreşte cu un profesor al seminarului pe nume Stowe. În acea vreme izbucneau multe revolte şi se derulau numeroase campanii împotriva sclaviei. A început să fie preocupată de acest subiect şi s-a decis să scrie o carte pe această temă.

În 1839 soţul ei a angajat o servitoare de culoare. Câteva luni mai târziu, fostul stăpân al servitoarei a venit să întrebe de ea. Domnul Stowe i-a pregătit acesteia o ascunzătoare secretă într-un loc sigur, unde a fost nevoită să rămână peste zece ani. În 1850, odată cu adoptarea legii sclavilor fugari s-a înnăsprit şi viaţa acestora. Legea promulgată a înfuriat-o pe doamna Stowe. Într-o duminică, în timp ce se afla la biserică i-a venit în minte scena finală cu care avea să încheie povestea unchiului Tom. La început, a publicat-o sub formă de fascicule săptămânale într-o revistă, dar în cele din urmă nu s-a mai putut opri din scris. După publicarea cărţii a devenit o adevărată celebritate literară. Adesea spunea că Dumnezeu a scris cartea, ea fiind doar o umilă unealtă.

În 1862, în perioada Războiului Civil, s-a întâlnit cu Lincoln care ar fi exclamat: „Deci, aceasta este micuţa doamnă care a declanşat un război uriaş”. Într-adevăr, efectele produse de publicarea cărţii au fost atât de semnificative, încât se poate spune că nu a existat niciun alt scriitor în istoria literaturii care să aibă o influenţă atât de mare asupra societăţii americane.

Abraham Lincoln, 100 de personalităţi. Oameni care au schimbat destinul lumii

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.