Copilul si succesul
Ce au în comun părinții și copiii de succes
Deși o formulă secretă pentru a le asigura copiilor un viitor strălucit este departe de a fi inventată, părinții pot contribui semnificativ la creșterea șanselor de succes a micuților prin metode certificate științific și promovare de experți.
Așteptările părinților pot fi văzute drept un factor de presiune de către copii, însă aceste cerințe joacă un rol important în succesul viitor al micuților, au observat cercetătorii de la UCLA și Academia Americană de Pediatrie. La studiu au fost incluși 6.600 de copii născuți în anul 2001 și părinții acestora. Copiii au fost evaluați cu ajutorul unor teste psihologice și educaționale standardizate. Părinții au fost intervievați de patru ori, din momentul nașterii copilului, până când acesta a intrat la grădiniță, cu privire la prezența copilului la grădiniță și obiceiurile, comportamentele și provocările din familie.
Rezultatele au arătat că 96% dintre copiii cu cele mai bune rezultate au părinți care se așteaptă ca ei să meargă la facultate. Doar 57% dintre părinții copiilor cu rezultatele cele mai slabe au această așteptare de la micuții lor.
„Părinții care și-au dorit ca, în viitor, copilul lor să meargă la facultate au dat impresia că pot dirija copilul spre acest obiectiv, indiferent de venitul lor și de alte active”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Neal Halfon, directorul Centrului pentru Copii, Familii și Comunități mai Sănătoase din cadrul UCLA.
Părinții care au investit în propria lor educație, le cresc astfel șansele de succes propiilor lor copii.. „Nivelul de educație al părinților, atunci când copilul a avut opt ani, a fost un factor de predicție semnificativ pentru reușita școlară și profesională a copilului, 40 de ani mai târziu”, scriu experții de la Universitățile din Michigan și Bowling Green State în HHS Author Manuscripts.
Concluziile legate de influența nivelului academic al părinților asupra viitorului copiilor sunt întărite de un alt studiu, publicat în Journal of Research on Adolescence. Cu cât este mai înalt nivelul de educație al mamelor, cu atât cresc șansele copilului de a avea rezultate mai bune la învățătură, potrivit rezultatelor obținute de experții de la Universitatea din Michigan.
Chiar și vârsta la care mama a născut a influențat performanțele academice ale copiilor, potrivit studiului experților de la Universitatea din Michigan. Copiii aduși pe lume de mame de peste 19 ani au obținut rezultate școlare mai bune la citire și matematică, până în clasa a opta, comparativ cu cei născuți de mame sub 18 ani. „Aceste rezultate oferă dovezi convingătoare că a avea un copil în timpul adolescenței conduce la consecințe negative pentru reușitele generației viitoare”, a declaratcoordonatoarea studiului, Sandra Tang.
Nu în ultimul rând, un copil fericit are mai multe șanse să se transforme într-un adult de succes, comparativ cu un copil nefericit. „În medie, oamenii fericiți au mai mult succes decât cei nefericiți, atât în carieră, cât și în dragoste. Ei primesc comentarii mai bune legate de performanță, au locuri de muncă mai prestigioase și câștigă salarii mai bune. Au mai multe șanse să se căsătorească și, odată căsătoriți, sunt mai mulțumiți de căsnicia lor”, scrie dr. sociolog Christine Carter, de la Centrul Greater Good Science de la Universitatea UC Berkley, în cartea sa, „Să producem fericirea: 10 pași simplu pentru copii mai veseli și părinți mai fericiți”.
Sursa: semneletimpului.ro
Lasă un răspuns