Copilul si laptele

29th mai 2015
Copilul si laptele

Laptele – aliat sau dușman pentru sănătatea copiilor?

Mulți părinți consideră că laptele este esențial pentru dezvoltarea copiilor lor, însă, în ciuda beneficiilor pe care le aduce, cercetările științifice au arătat că acest aliment poate deveni dăunător pentru sănătatea celor mici.

Laptele poate cauza anemie dacă acest aliment este consumat în cantități mari, iar dieta urmată de copii nu conține produse cu un conținut bogat de fier. „Laptele de vacă are o densitate scăzută de fier și biodisponibilitate, exces de proteine și minerale, în special calciu și, astfel, intevine în absorbția fierului din alte alimente și, de asemenea, este asociat cu hemoragii intestinale minore în cazul copiilor“, potrivit descoperirilor dintr-un studiu publicat în Journal of Pediatrics.

Consumul de lapte de vacă de la o vârstă fragedă ar putea crește riscul dezvoltării diabetului de tip 1 cu până la 1,5 ori,concluzionează o metaanaliză publicată de Asociația Americană pentru Diabet. Potrivit datelor studiilor, „a fost mai mare probabilitatea ca pacienții cu diabet de tip 1 să fi fost alăptăți mai puțin de trei luni și să fi fost expuși la lapte de vacă înainte de patru luni“.

Alte două cercetări, citate de Comisia Medicilor pentru Medicină Responsabilă, confirmă asocierea existentă între consumul de lapte de vacă și diabetul de tip 1. Într-una dintre aceste cercetări a fost observată o creștere a riscului de apariție a diabetului de tip 1 în rândul bebelușilor cu predispoziție moștenită genetic de dezvoltare a bolii, care au consumat lapte de vacă încă de la o vârstă fragedă. Celălalt studiu a arătat că o dietă fără lapte de vacă în primele trei luni de viață ale bebelușului reduce riscul de dezvoltare a diabetului de tip 1 cu 30%.

Produsele lactate ar putea contribui și la creșterea pericolului de dezvoltare a obezității în rândul celor mici. Consumul zilnic a cel puțin trei porții de lapte a mărit riscul copiilor de patru ani de a deveni supraponderali și obezi, potrivit unui studiuefectuat de experții de la Școala de Medicină din cadrul Universității din Virginia. Cu toate acestea, laptele a contribuit la creșterea în înălțime a acestora.

Faptul că sortimentul de lapte oferit copiilor este sărac în grăsimi nu pare a contribui la diminuarea riscului de îngrășare în rândul copiilor de 2-4 ani, potrivit unui alt studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Virginia. „Copiii cărora li s-a dat lapte degresat sau cu 1% grăsime aveau un risc mai mare de a deveni supraponderali sau obezi în acea perioadă, comparativ cu cei care consumau lapte integral“, arată datele.

Laptele rămâne însă un aliment considerat de bază în alimentația copiilor datorită cantității de calciu și proteine necesare în procesul de creștere, dar și pentru că adesea este îmbogățit cu vitamina D. Cu toate acestea, există o serie de alimente sănătoase care pot acoperi necesarul zilnic de nutrienți conținuți de lactate. De exemplu, calciul se regăsește în migdale, semințe (de floarea soarelui, chia sau susan) sau leguminoase. Vitamina D se regăsește în peștele gras (ton, somon, păstrăv) sau în cereale fortificate. De asemenea, expunerea, în fiecare zi, timp de 10 minute la soare poate contribui la atingerea necesarului zilnic. Nu în ultimul rând, fructele oleaginoase (nuci, migdale, fistic), fasolea sau semințele de chia sunt cateva alimente bogate în proteine.

Sursa: semneletimpului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.