Copilul si fericirea

27th mai 2015
copilul si fericirea

Cheia fericirii, conform psihoterapeuților

Se pare că este, de fapt, destul de simplu. Totul ține de povestea pe care ți-o spui singur despre propria viață. Atunci când aceasta este inadecvată sau incoerentă, poate duce la depresie.

Povestea care ni se spune, ceea ce ni se relatează poate avea o influență extrem de puternică asupra noastră. Un studiu a arătat că persoanele care urmăresc seriale de dramă și de comedie, spre deosebire de cele care urmăresc știri și documentare, ajung – în urma expunerii la dreptatea poetică – să fie convinse că lumea, ca întreg, este dreaptă. Cei care se uită, în schimb, mai mult la știri sunt foarte conștienți de faptul că oamenilor buni li se întâmplă lucruri rele tot timpul și că cele mai multe rele trec nepedepsite. Ceea ce înseamnă că relatările la care suntem expuși ne pot schimba viziunea despre lume, până într-un moment în care creierul nu mai face diferența între realitate și poveste. Acest lucru este și un avantaj, și un dezavantaj.

Dacă poveștile noastre sunt greșite, dacă viziunea noastră despre propria viață este greșită, impactul poate fi profund negativ, ducând chiar la depresii severe. Psihoterapeuții ne pot ajuta să „rescriem” povestea, iar procesul în sine pare să fie cel puțin la fel de eficient ca tratamentul medicamentos cu antidepresive, conform unui articol publicat recent în American Psychologist. Prin urmare, un psihoterapeut joacă rolul unui scenarist care își ajută pacienții să își revizuiască povestea vieții – ca protagoniști, cu problemele și defectele lor, dar care la final ies la lumină –, scrie Time. 

Dacă vrem să schimbăm comportamentul unui om, trebuie să încercăm să înțelegem felul în care vede lumea, să înțelegem poveștile pe care și le spune despre cine este și de ce face ce face”, explică Timothy Wilson, autor al cărții Redirect: The Surprising New Science of Psychological Change.

De asemenea, faptul de a reflecta asupra diverselor moduri în care viața noastră ar fi putut decurge și asupra poveștilor de viață care ar fi rezultat ne ajută să ne ancorăm în prezent și să dăm un sens acțiunilor noastre. Faptul de a accepta că, în final, „așa a fost să fie” și faptul de a aprecia beneficiile călătoriei care ne-a adus în prezent pot da un sens mai profund vieții noastre.

Sursa: semneletimpului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.