Gândul de dimineaţă – 20 decembrie 2016
Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine. Mâncărurile sunt pentru pântece şi pântecele este pentru mâncăruri. Şi Dumnezeu va nimici şi pe unul, şi pe celelalte.
( 1 Corinteni 6:12,13 )
Priviţi un cartof, o roşie sau un ştiulete de porumb şi veţi putea medita la relativitatea timpului în istorie. M-aţi putea întreba ce legătură au ele cu istoria românilor. În acest caz, voi fi nevoit să vă aduc aminte că Decebal nu a mâncat niciodată mămăligă, iar Ștefan cel Mare nu ştia ce-s acelea tomate. Vă propun, aşadar, să recapitulăm câteva repere din istoria alimentară a poporului român.
Cartoful, care este astăzi una dintre cele mai banale legume din bucătăria tuturor popoarelor, a ajuns în Europa în a doua jumătate a sec. al XVI-lea – adică abia după anul 1550 –, odată ce spaniolii au colonizat America de Sud.
Ca şi cartoful, porumbul a ajuns în Europa tot în urma descoperirii Americilor. Pe teritoriul României de azi, primele culturi de porumb se pare că au apărut în Transilvania, la mijlocul sec. al XVII-lea – aşadar, în jurul anului 1650 –, iar apoi porumbul a pătruns şi în Ţara Românească şi Moldova.
De asemenea, deseori sunt întrebat cu ce-şi îndulceau strămoşii noştri viaţa lor de zi cu zi. Răspunsul e simplu: cu miere. Dacii erau foarte mândri de mierea lor, iar de-a lungul Evului Mediu în Câmpia Dunării sau în Moldova se obţinea o miere de o calitate excelentă. Cultivarea tomatelor în bazinul Mării Mediterane şi al Mării Negre a început abia în jurul anului 1550. Prima carte de bucate în care erau incluse reţete cu tomate apărea abia în anul 1692, în Italia.
În privinţa cărnii, strămoşii noştri de până la anul 1700 au mâncat carne de vită, de porc, de găină sau carne de vânat. Boierii români nu apreciau deloc peştele de apă dulce – pe care-l considerau mâncarea săracului. La fel, marii noştri domnitori de până la Mihai Viteazu nu au mâncat carne de curcan – această pasăre a venit din America, după colonizarea europeană.
Adrian Cioroianu
Lasă un răspuns