Gândul de dimineaţă – 12 iunie 2016
El este Tatăl orfanilor, Apărătorul văduvelor, El, Dumnezeu, care locuieşte în locaşul Lui cel sfânt.
( Psalmi 68:5 )
Inventarea bateriei Litiu-ion (Li-ion) nu a atras niciun Premiu Nobel, însă, în lipsa ei, astăzi nu ne-am putea bucura de o întreagă armată de dispozitive electronice, precum telefoane mobile, tablete şi laptopuri. Inventatorul ei, John Bannister Goodenough, avea 57 de ani când a pus la punct sistemul care a dat naştere bateriei portabile.
Acest matematician şi fizician a crescut practic orfan. Părinții lui aveau o relație dezastruoasă atât între ei, cât şi cu copiii (Goodenough a fost al doilea copil). Se pare că mama sa nu l-a dorit şi a păstrat întotdeauna o distanţă între ei. La 12 ani, Goodenough a fost trimis la o şcoală privată cu internat şi, de atunci, nu prea a mai auzit nimic din partea părinților. Se pare că mama i-ar fi scris o singură dată. În autobiografia sa, Goodenough vorbeşte despre mai multe influențe, din partea fraților, a unei menajere, a unor vecini şi chiar a unui câine, ignorând părinții, care au avut doar un rol biologic în viața lui.
La şcoala unde fusese trimis, Goodenough nu putea să citească sau să înțeleagă lecțiile, pentru că era dislexic. În schimb, era preocupat să exploreze pădurea, să studieze plantele şi animalele. Într-un final însă, lucrurile s-au aranjat. A câştigat o bursă de ajutor social la Yale, de unde a absolvit summa cum laude în matematică. În ciuda greutăților copilăriei, Goodenough a devenit un adult sigur pe sine, cald şi amuzant.
În prezent, la 92 de ani, Goodenough merge în fiecare zi la birou, în cadrul Universității Statului Texas din Austin, unde încearcă să termine ce a început prin crearea unei superbaterii. „Vreau să rezolv problema înainte de a preda armele. Nu am decât 92 de ani. Încă mai am destul timp”, spune el râzând cu poftă.
Lasă un răspuns