Gândul de dimineaţă – 25 februarie 2016

25th feb. 2016

M-am luptat lupta ce bună, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credința. De acum mă așteaptă cununa neprihănirii, pe care mi-o va da în ziua aceea Domnul, Judecătorul cel drept.

 ( 2 Timotei 4:7-8 )

Unul dintre cele mai cunoscute animale-erou este Stubby, un câine care a „servit” în armata Statelor Unite în Primul Război Mondial. A fost unul dintre cei mai decorați „soldați” americani după marele război, fiind și avansat la gradul de sergent.

Povestea lui este fascinantă. Era un câine vagabond. A fost descoperit în Iulie 1917 de soldații din regimentul 102 infanterie, în timp ce le urmărea cu interes antrenamentele. Deși inițial a fost alungat, câinele se întorcea  mereu pentru a-i urmări și, în cele din urmă, a fost chiar adoptat de caporalul Robert Conroy. Devenise preferatul ofițerilor și a fost „înrolat” în regiment.

Ajuns în Franța, noul „soldat” canin a intrat în focul războiului. S-a distins printr-un curaj ieșit din comun. A participat la 17 bătălii, dar și epuizantul război de tranșee, specific Primului Război Mondial, în special pe frontul de vest. Stubby a salvat viața întregului regiment la Chemin de Dames. Toți soldații dormeau în tranșee, când germanii au împrăștiat în liniște gazul ucigător. Stubby însă a simțit la timp gazul și a parcurs în viteză toată lungimea tranșeului, lătrând și mușcând de haine pe soldați, până când aceștia și-au pus masca de gaze și au plecat la loc sigur. Prezența câinelui era vitală pentru viața soldaților din tranșee, el fiind singurul care sesiza la timp gazele.

Totodată Stubby s-a remarcat prin găsirea răniților, parcurgând uneori terenul dintre tranșee, prin foc inamic pentru a salva vieți. A participat inclusiv la marea bătălie de la Seicheprey, de pe 20 aprilie 1918, sau în ofensiva brutală de la Saint-Michel, Aisne-Marne și Champagne-Marne. A fost rănit de două ori. Stubby era și expert în a demasca spionajul german. Era aproape imposibil să te strecori în apropierea unui tranșeu în care se afla Stubby.

Adevărul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.